Remonttiunelmia vrs Rahoitus (unelmia)

Vanhan Talon Remontissa kaikki hyvin? Mitä kaikkea vanhantalon remontti maksaa..

Kaupallinen Yhteistyö Bigbank

Remontti, etenkin vanhan talon remontti.. niin rakas, ekoteko ja sielua hivelevä työ, mutta myös varma rahakuilu ja finassimielessä musta-aukko!

Olemme tehneet Issulan remonttia nyt aika lailla tasan viisi vuotta, sillä silloin meistä tuli tämä paikan uudet omistajat. Laskimme, että mieheni on talon isäntä nro 7.
Alun perin hankimme Issulan itsellemme vähän päälle 50 tuhannella eurolla, mutta valehtelisin, jos sanoisin että “sehän sitten riittää”.. mutta ei! Rahaa on kulunut vaikka mihin ja tuhat lappuset vain vilisevät silmissä – onneksi pahin vilinä on ohi jo! Välillä remonttia ovat hidastaneet omat työt ja ajan puute, mutta useimmiten se on myös raha..
Rahalla saa ja hevosella pääsee. Vanha sanonta pitää yhä. Eli koska kaikki, ihan kaikki, pitää vanhassa talossa remontoiden käydä läpi ja viedä rakennusmääräysten tasolle (ynnä muuta mukavaa..), on remontointiin menevän rahan määrä suuri.

Bigbank ehdotti minulle kaupallista yhteistyötä remonttirahoituksen merkeissä. Ensin mietittiin tätä todella, että mahtuuko tämä rahoituksesta puhuminen omaan genreeni ja osaanko, mutta kuitenkin tartuin haasteeseen ja halusinkin avata meidän omaa rahoitusta Issulan remontin suhteen lyhkäisesti. Uskon tämän olevan useammalle samassa veneessä olevalle hyvää vertaistukea!

Miten paljon ja mistä rahaa..

Todellakin remontointi on kivaa niin kauan kuin tilillä on vähintään viisi numeroinen summa tai enemmän. Tietysti tarve riippuu remontin laajuudesta ja meillähän Issulassa puhutaan laajasta vanhan talon saneerauksesta.
Issulan remontissa on vaihdettu lämmitysjärjestelmä, sakokaivot, tehty kylpyhuoneet, valokuitu ja lvis-vedot. Romahtaneet lattiat on korjattu ja huonot hirret kengitetty uudelleen – ai niin, myös katto on vaihdettu. Työn alla on juuri pienempi wc ja eteinen.

Eli:

Issula 53 Teur

Katto +20 teur

Maalämpö ja sakokaivojen remontti 20 teur

Vedet ja lvis 20 teur

Ikkunat 7,5 Teur

Sähköt 15 teur

Pintamateriaalit + tms 20 teur

Ja lisää menee….
Eli lopulta hintalappu on siinä 150 – 200 teur välimaastossa. Ja en ole edes laskenut suoraa meneviä ropoja..

Vanhojen talojen remontoinnin lainoituksessa on mielenkiintoista se, että pankit lainoittavat tietysti reaaliarvon mukaan, ei sen mukaan mikä remontoitavan talon arvo on OMISTAJAN mukaan remontin jälkeen.
Moni remppaaja tietysti tietää mitä tämä tarkoittaa, elikkäs suomeksi; vaikka laitat remonttiin 400 teur, se ei välttämättä nosta talon reaaliarvoa rahoituslaitoksen silmissä. Arvoon vaikuttaa tällä hetkellä ainoastaan ja vain se, että miten lähellä kiinteistö on mahdollisia kehittyviä kasvukeskuksia ja miten mahdollinen remontti vaikuttaa arvottamiseen.

Jos kiinteistö, kuten meillä Iitissä, sijaitsee 130km päässä Helsingistä, on se juurikin arvottamisen suhteen 50-70 km liian syrjässä. Edes oma maakunnassa toimiva pankkimme ei halunnut lähteä rahoittamaan remonttia (koska ihan kaikilla ei ole 50 teur takataskussa), vaan meidän piti kysellä aika laajasti. Meille sanottiin suoraan, että pienissä kunnissa ei kannata tällaisia lähteä rahoittamaan. Liian isoja riskejä pankeille rahoittaa kohteita “inthemiddleofskutsi”.
Saimme kuitenkin kilpailutuksen kautta viimein hyvän lainan remonttiin ja että se yleensä saatiin alkuun. Ihana pankki, joka myös huolehti hyvin maksukyvystämme.

Rahaa Järkevästi Remonttiin

Järkevä Rahoitus, siitä on monta mielipidettä! Tällä hetkellä vanhojen talojen kysyntä, sekä monipaikkaisuus on suuressa nosteessa. Halutaan “kakkoskoteja” maalta, joissa on hyvä mahdollisuus tehdä etätöitä. Tämä yleensä tarkoittaa usein remontointitarvetta, koska hyvin harvoin käy niin hyvin, ettei mitään tarvitse tehdä.

Meillä Issulassa olemme tehneet remonttia vaiheittain, eli olemme tiettyjä kokonaisuuksia tehneet kerralla, sekä osia talosta. Tämä on syynä siihen, että pankki on arvottanut taloamme vaiheittain. Eli kun olemme saaneet alakerran kuntoon ja kaikki tekniikka on vaihdettu, kilpailutamme jälleen lainat ja katsomme, mikä on tilanne.
Kuten moni muukin, olemme turvautuneet alussa korkeakorkoiseen remonttilainaan (joka nyt on maksettu pois).

Unelmat on ihania, mutta tässä vaiheessa uskallan sanoa, että niistä maksettavan hinnan kanssa kannattaa olla hyvin tarkka! Suin päin ei todellakaan pidä lähteä ottamaan rahoitusta, vaikka tarjoajia on. Sitä uuttakin puusepän tekemää ikkunaa tuijottaessa voi todella harmittaa, jos maksettava hinta + korko ovat päätä huimaavia.
Meiltä kysytään usein, että miksi emme räjäyttäneet Issulaa kerralla ja miksi teemme niin verkkaisesti.. Juurikin tästä syystä. Ennemmin odotetaan, kuin kadutaan ja oppirahat on maksettu jo aiemmin.
Mikään ei harmita enemmän kuin kallis laina ja etenkin se, jos sitä ei ole kunnolla kilpailuttanut ja jos sillä ei ole suoraa arvonnousua kiinteistöä kohtaan.

Bigbank tarjoaa myös rahoitusta remonttiin järkevästi


Bigbank myöntää myös remonttilainaa tarpeeseen asiakkaille, joiden talous kestää lainan ottamisen. Lainat räätälöidään kunkin asiakkaan talouteen sopivaksi joka kerta varmistaen, ettei asiakkaan talous vaarannu liian suurien lainanlyhennysten vuoksi. Lainarahalla voi rahoittaa järkevästi suurempia arjen hankintoja, kuten vaikkapa vanhan talon remonttia.

Bigbank tarjoaa myös lainaa esimerkiksi remonttia varten ja korko ei ole suinkaan korkeimmasta päästä rahoitusmarkkinoilla.
Bigbank tarjoaa lainaa kilpailukykyisellä, 7,9 % kiinteällä korolla.

Bigbankin vakuudeton laina sopii niin pienemmän, kuin suuremmankin projektin toteuttamiseen. Kiinteä korko ja kuukausierä takaavat, että lainalyhennys pysyy muuttumattomana koko laina-ajan. Näin Bigbankin asiakkaat voivat sovittaa lyhennykset omaan talouteensa sopiviksi.

Tällä hetkellä Bigbank lainaa projekteihin kiinteällä 7,9 % korolla, ilman avausmaksua ja lisäksi ilmaisen 60 päivän tyytyväisyystakuulla – lainan voi siis palauttaa veloituksetta, mikäli suunnitelmat muuttuvat.

Rakkaudesta Taloon

Todellakin välillä on tuntunut, että onko tässä mitään järkeä.. No ei ole, mutta onko vanhojen talojen remontointi koskaan rahoitusmielessä järkikysymys? Meillä se ei ainakaan ole, koska meille tämä vanha 1839 rakennettu talo on koti, loppuelämäksi. Haluamme antaa mahdollisuuden ja vaikka tuskailemmekin rahanmenoa, niin emme vaihtaisi tätä mihinkään. Tämän tarkoittaa, että vastaisuudessakin rahanmeno on ainut varma asia;)
Jos sinulla herää ajatuksia tai kysymyksiä vanhan talon remontista tai rahoituksesta, niin mielelläni vastaan ensimmäiseen kohtaan…jätän rahoituksen niitä paremmin ymmärtäville tahoille:)

Terkkuja ja olipas kiva päästä avaamaan blogi pitkästä aikaa! Ei jää tähän:)

Kati

Remontti ja rahoitus ovat ikuinen päänvaiva. Kuinka ratkaista se järkevästi ja mitä vanhan talon remontti maksaa??

1 Comment

  1. Sigrid Jonasson
    4.7.2022 / 16:36

    Kyllä, usein korjauskustannukset ovat lopulta suuremmat kuin olet suunnitellut. Olin suhteellisen onnekas, että tein kaikki uudet remonttini bitcoin-sijoittamisesta vuonna 2017, rehellisesti sanottuna en odottanut sen kasvavan lainkaan ja minulla on melko paljon rahaa sen jälkeen, jotta voin toteuttaa unelmani. Nyt voin jo suunnitella, kuinka paljon rahaa teen kryptovaluutalla, varsinkin kun olen oppinut kaupankäynnistä roboteilla, lähinnä https://cryptodaily.no -sivuston arvostelujen ansiosta. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että lopullisia kustannuksia on todella vaikea laskea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram